Zdravotně závadných výrobků ubývá, vysoký je prodej prošlých potravin

Na Vysočině, podobně jako v jiných krajích, podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce klesá počet zjištěných zdravotně závadných potravin, nabízených v maloobchodě. Ze sedmi stovek kontrolovaných vzorků bylo zjištěno s takovou závadou patnáct kusů a některou z norem porušilo 40 procent prodejců. Maloobchodníci s potravinami podle inspekce nejčastěji porušují zákon tím, že prodávají prošlé výrobky, uvedl náměstek ředitele táborského inspektorátu Zdeněk Kulveit.

Zdravotně závadná byla jádra tykve loupané, byl u ní nadlimitní obsah oxidu siřičitého a podobně dopadly proslazené ananasové plátky, poukázal Kulveit. Inspektoři je zadrželi u výrobce, ještě se nedostaly do tržní sítě.
Podle ředitele si lidé stěžují hlavně na prošlé lhůty u potravin, přebalování starých výrobků, nedodržování hygienických podmínek prodeje, kdy chybí třeba ručníky na jedno použití nebo tekoucí teplá voda, na rozlévání alkoholických nápojů u obchodů v malých obcích nebo na zamrazování pečiva. Inspekce se v praxi setkala s tím, že obchodníci míchali staré pečivo s novým. V poslední době inspekce prověřovala prodej burčáku u silnic.
Inspekce provedla v kraji Vysočina 1072 kontrol, z toho přes 80 procent v maloobchodě, ostatní u výrobců nebo dovozců. Podle Kulveita počet kontrol i závad zhruba odpovídá loňskému roku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *