Zdražování cukru by se mělo po promítnutí do některých cen zastavit

Od vstupu České republiky do EU se cena cukru na pultech obchodů v průměru vyhoupla z 19 korun v prvních čtyřech měsících letošního roku na 26 Kč za kilogram v minulém týdnu. Toto zdražení se promítne postupně do cen dalších potravin, upozornil prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Dražší sladidlo se promítá již v nealkoholických nápojích, projeví se i v cukrářském zboží. Další prostor ale ke zdražování cukru už není, ceny by mohly spíše klesat. Dopad na ceny dalších potravin bude podle Camplíka postupný, protože vliv mají dlouhodobé smlouvy, které již uzavřeli potravináři s obchodními řetězci.

Po otevření hranic od 1. května a možnosti odbytu v EU za vyšší ceny, stoupla i cenová hladina v tuzemsku, potvrdil předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Stanislav Tobola. V unii platí intervenční cena zhruba 20 korun za kilogram, za kterou cukr v případě přetlaku nabídky vykoupí stát. To ovlivňuje cenovou situaci na trhu.
Výrobci zaplatí od letošní řepné kampaně podle evropských regulačních pravidel nejméně 1470 korun za tunu řepy. Je to asi o 30 procent více než loni. Ceny cukru by už ale dál růst neměly, v horizontu několika let by spíše měly klesat, uzavřel Tobola. S tímto stanoviskem souhlasí i Camplík.
Cena, za kterou nyní cukrovary dodávají, se podle něj přiblížila hladině, kterou lze čekat po letošní kampani.
Zlevnění cukru by mohla přinést reforma cukerní regulace v EU. Potravináři směr navržených změn podporují. Požadují ale, aby se nadprodukce cukru v Evropě snižovala na úkor dotovaného exportu, nikoli plošně z národních výrobních limitů. Česko má totiž exportní kvótu jednu z nejnižších v EU a plošné krácení by zasáhlo i produkci pro domácí potřebu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *