Zdražování masa čeká i Slovensko

Rostoucí náklady na výrobu krmiv se následně odrážejí ve vyšších výdajích na chov užitkových zvířat a nakonec ve zdražování cen zemědělských komodit a potravin. Tento trend se projevuje nejen v České republice, ale i na Slovensku, kde se očekává růst cen drůbežího a vepřového masa. Úroveň zdražení rozhodne o tom, zda se v zemi udrží domácí výrobci.

V současnosti na každém kilogramu drůbežího masa mají producenti ztrátu podle Uhríka asi 3,5 Sk a na vepřovém přibližně 13,5 slovenské koruny, uvedl předseda Svazu výrobců krmiv Marian Uhrík. Představitelé svazu míní, že ceny masa by se měly zvýšit alespoň o třicet procent, aby ho mohli slovenští výrobci dál vyrábět. Pokud se tak nestane, otevře se zcela prostor pro produkci ze zahraničí. Hlavními dovozci chlazeného masa zřejmě budou země západní Evropy, například Dánsko. Chlazené maso totiž zatím nedokážou vyvážet mimoevropští konkurenti, jako jsou Čína či Brazílie. Podle odhadů Uhríka dovoz v krátké době zvedne ceny na úroveň vyspělejších zemí Evropské unie, pokud ceny postupně nezvýší slovenští výrobci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *