Zdražování potravin se vysvětluje různě

Diskuse odborníků se stále víc točí kolem toho, co má hlavní vliv na růst cen potravin na světových trzích. Na jedné straně stojí skupina s přesvědčením, že potraviny zdražuje podpora biopaliv, na druhé straně je skupina těch, kteří tvrdí, že za to může rychle rostoucí spotřeba potravin na asijském kontinentu.

Prezident Agrární komory Jan Veleba je zastáncem prvního názoru. Podle něj ve Spojených státech amerických farmáři spotřebovávají čím dál větší podíl produkce na biopaliva a úměrně s tím snižují vývoz plodin na potravinářské účely. To se potom projeví rostoucí cenou těchto komodit na světových trzích.
Opačný názor má ministerstvo životního prostředí. Podle jeho mluvčího Jakuba Kašpara má vliv na zdražování potravin zvyšující se spotřeba především v Číně nebo Indii. Spotřeba vepřového masa se v Číně za poslední rok zdvojnásobila, uvedl. S tím souvisí podle něj větší nároky na dodávky krmiv, což zdvihá ceny plodin.
Někteří odborníci vidí hlavní důvod současného zvyšování ceny potravin v produkci biopaliv. Proto se v poslední zájem soustředí spíše na biopaliva druhé generace, která by se vyráběla ze dřeva a odpadových surovin, nikoli z potravinářských pldoin.
Na nutnost ppřehodnotit ve světě politiku biopaliv poukazuje už řada odborníků. Britský premiér Gordon Brown bude usilovat o změnu politiky biopaliv v Evropské unii, pokud se prokáže jejich negativní vliv na ceny potravin a životní prostředí. Dále k zastavení podpory produkce biopaliv již vyzvala Asijská rozvojová banka. I německým analytikům se zdají cíle pro biopaliva příliš ambiciózní.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *