Změní se označování potravin

Za půl roku se v EU změní označování potravin. Údaje na obalech mají být čitelnější, přibude například informace o zemi původu u masa. Hosté v restauracích by se nově měli dozvědět, jaké alergeny jídlo obsahuje. V účinnost vstoupí 13. prosince letošního roku unijní nařízení, které stanoví nová pravidla pro označování potravinářských výrobků. Uvádění výživových údajů bude povinné od 13. prosince 2016. Uvedla to Potravinářská komora ČR.

Nová pravidla stanoví minimální velikost písma na obalu, jeho výšku a šířku a světelný a barevný kontrast mezi tiskem a pozadím. Na obalech balených potravin bude povinně jejich název, seznam složek, alergeny, množství určitých složek, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti. 
Dále budou muset být na potravinách podle nařízení uvedeny zvláštní podmínky pro jejich uchovávání či použití, název a adresa provozovatele potravinářského podniku, u masa země původu, v některých případech i návod k použití. U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta musí být uveden skutečný obsah alkoholu v procentech vzhledem k objemu láhve. V případě nebalených potravin budou povinným údajem informace o alergenech. Od konce roku 2016 přibudou na obalech i výživové údaje. Údaje o alergenech by měli mít k dispozici nově také hosté v restauracích. „Na základě skutečnosti, že sedm z deseti alergických reakcí proběhne právě tehdy, když se lidé stravují mimo domov, mají nová pravidla zajistit, aby informace na nebalených potravinách byly vždy k dispozici. Restaurace a ostatní stravovací provozy musí zajistit informaci o obsahu alergenů v jakémkoli případě,“ uvedla právnička Potravinářské komory Markéta Chýlková. Jak konkrétně mají být hostům restaurace sděleny údaje o alergenech, má stanovit zákon o potravinách. U balených potravin zůstává povinnost uvádět informaci o alergenech zachována – v EU již existuje seznam alergenů a alergenních složek, které musí být na potravině vyznačeny. Spotřebitelé s potravinovou alergií nebo intolerancí reprezentují tři až čtyři procenta dospělé populace a sedm až osm procent dětí v EU.  „Země původu bude muset být značena pouze u všech druhů mas. Do budoucna by EK mohla přijmout prováděcí pravidla, aby se země původu uváděla i u ostatních potravin,“ dodala Chýlková. Nařízení také stanoví povinné označování rostlinných olejů nebo živočišných tuků s uvedením konkrétní rostliny nebo živočicha, povinné uvádění informace o tom, že potravina byla rozmrazena, a další dodatečné informace. Evropští zákonodárci ponechali v pravomoci členských států, aby si samy rozhodly, které informace na obalech musí být uvedeny v případě potravin prodávaných volně a potravin balených v maloobchodních prostorách. Jako povinné mohou státy určit ale jen ty údaje, které jsou jako povinné vyžadovány u balených potravin. Přímo nařízení pouze stanoví, že u nebalených potravin je povinným údajem informace o přítomnosti alergenů. Evropské nařízení se vztahuje na všechny potravinářské produkty určené pro konečného spotřebitele, včetně potravin dodaných do restaurací, jídelen, občerstvení či dalších provozů veřejného stravování.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *