Značku Regionální potravina mají na jihu Čech karamel i kozí sýr

Osm výrobků dnes získalo značku Regionální potravina Jihočeského kraje. Vítězové si ocenění v soutěži Ministerstva zemědělství převzali na víkendových Selských slavnostech v Holašovicích na Českobudějovicku. Jsou mezi nimi výrobce karamelu z Českého Krumlova, kozího sýra z rodinné farmy Výrov na Prachaticku i hruškovice z Českobudějovicka. Oznámila to mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

V Jihočeském kraji se letos o značku ucházelo 69 produktů od 21 výrobců. Nejvíc potravin soutěžilo v kategorii pekařských výrobků a těstovin. Cenu za Hugo klobásu získal řezník Martin Šustr ze Lnářů na Strakonicku, firma Corax Trading z Dobré Vody u Českých Budějovic uspěla s výrobkem Jihočeské jerky zvěřina kořeněné. Rodinná farma Výrov na Prachaticku bodovala se zrajícím kozím sýrem gouda. „Máme radost, že sýry chutnají, když pak vystavujeme ocenění v prodejně ve dvoře, lidé si toho všimnou. Je to spíš ocenění za to, že se snažíme dělat něco dobře a že to lidem chutná,“ řekla majitelka farmy Výrov Lucie Schmiedová. Hospodaří na 12 hektarech luk, chovají ovce, kozy a skot.

V dalších kategoriích mají ocenění statek Horní Dvorce u Strmilova na Jindřichohradecku za ovčí medový jogurt, pekařství MPM z Lomnice nad Lužnicí na Jindřichohradecku, strakonická pekárna Galaxie za špaldovník, pálenice a lihovar Car Lend z Hvozdce u Českých Budějovic za hruškovici a firma Karamelový sen za výrobek Českokrumlovský karamel od Vaška.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *