Žně se dostaly do poslední čtvrtiny

Žně v České republice v těchto dnech vrcholí, dostaly se do poslední čtvrtiny. Již je posekáno 83,1 procenta ploch obilnin, řepka je prakticky sklizená. Uvedlo to ministerstvo zemědělství. Výnosy obilovin jsou vysoké, činí 6,16 t/ha, v loňském rekordním roce touto dobou to bylo 6,20 t/ha. Výnos řepky je 3,48 t/ha. Kvalita obilovin je podle ministerstva na dobré úrovni.

Na Moravě spějí žňové práce ke svému konci. Například v Jihomoravském kraji je sklizených 96,3 procenta ploch a ve Zlínském kraji 97,1 procenta ploch. Nejpomalejší průběh je nadále v Karlovarském kraji, kde je ještě více než polovina obilí na polích a v Libereckém kraji, v němž je pod střechou obilí z 59,5 procenta ploch. Sucho se nakonec sklizně obilnin a řepky příliš nedotklo. „Sušší regiony malinko nižší sklizeň mají, nicméně celorepublikově je vidět, že jaro i zima, které byly pro ozimy pozitivní, byly rozhodující,“ okomentoval úrodu předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
U konce je již sklizeň ozimého ječmene. Nejdůležitější obilovina pšenice ozimá je sklizená na 87,1 procentech plochy s průměrným výnosem 6,61 t/ha, což představuje meziroční nárůst o 0,05 t/ha.  Podle ministerstva je již také sklizeno 97 procent ploch řepky, její výnos je o 0,2 t/ha vyšší, než před prázdninami odhadoval Český statistický úřad. Ten by měl v následujících dnech vydat nový odhad sklizně k polovině července. „Počasí příznivé pro další pokračování sklizně trvá a lokální bouřky, které se vyskytly v polovině minulého týdne, nebudou pravděpodobně mít vzhledem k opětovnému rychlému nástupu horkého a suchého počasí závažnější negativní vliv na kvalitu,“ předpokládá zemědělský resort. Výjimkou by podle něj mohly být lokální extrémy. Kvalita obilí je dobrá, problémovým parametrem by mohl být jenom obsah dusíkatých látek. „Problém dusíku může být, ale nevnímám to jako celorepublikový problém,“ okomentoval výsledky Pýcha. Kvůli suchu zemědělci letos očekávají nižší výnosy brambor, chmele, řepy, některých druhů zeleniny a pícnin.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *