Zvýšil se odbyt sýra Romadur

Zvýšený zájem o aromatický sýr Romadur zaznamenal zpracovatel mléka jihočeská Madeta. Letos ho vyrobí 15,6 milionu kusů, což je meziročně o 4,6 milionu kusů více. Uvedl to ředitel závodu v Jindřichově Hradci Květoslav Skřeček. Na větším odbytu tohoto druhu sýra se podílí podle Skřečka ochota zákazníků experimentovat v kuchyni.

Každý den opustí jindřichohradecký závod Madety asi šedesát tisíc kusů tohoto měkkého zrajícího sýru, zatímco loni byla denní produkce o pět tisíc kusů nižší.
Madeta počítá, že letos vyrobí 1560 tun romaduru, loni to bylo o 468 tun méně. Sýry tvoří polovinu její produkce. V celé České republice se v loňském roce vyrobilo 98 000 tun sýrů, meziročně o 0,6 procenta méně. Zhruba polovina sýrů na pultech českých obchodů pochází ze zahraničí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *