V letošním 14. ročníku bylo do soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek roku přihlášeno 56 produktů, což bylo o čtyři více než vloni, 21 společností. Výrobky byly zařazeny do 11 kategorií: 1. Mléka a smetany, mléčné nezakysané nápoje 2. Zakysané mléčné nápoje 3. Zakysané smetany 4. Jogurty 5. Tvarohy 6. Čerstvé sýry 7. Sýry s plísní na povrchu 8. Sýry zrající aromatické 9. Sýry polotvrdé a tvrdé 10. Mléčné pomazánky a tavené sýry 11. Tvarohové krémy a dezerty. Absolutním vítězem se stal sýr Olmín společnosti Olma Olomouc. Zvítězil s rekordním počtem bodů, a to 98,8.
V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž Novinky roku 2016 v mléčné a v sýrové řadě. V každé z těchto kategorií bylo přihlášeno 17 výrobků, přičemž v mléčné řadě vyhrál Řecký jogurt pečené jablko se skořicí Polabských mlékáren a v sýrové řadě Olmín Olmy Olomouc. V letošní soutěži se objevily ve velkém počtu zejména zakysané mléčné výrobky a sýry, tedy produkty s vysokou přidanou hodnotou. U řady z nich byl kladen důraz na výživové hledisko, objevily se výrobky například se sníženým obsahem laktózy, se sníženým obsahem cukrů a soli a naopak s vyšším obsahem bílkovin.