27.08.2019 | 08:08
Autor:
Kategorie:

Producenti potravin se mohou do soutěže Česká chuťovka přihlásit do 12. září

Tuzemští výrobci potravin se mohou letos pojedenácté ucházet o značku Česká chuťovka, která jim má pomoci proniknout s jejich produkty do povědomí zákazníků. Přihlášky do soutěže mohou posílat do 12. září. Ocenění, která se udělují v deseti kategoriích, Uvedli to její organizátoři.

Cílem soutěže, která se koná jedenáctým rokem, je podle pořadatelů snaha objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří si nemohou na rozdíl od velkovýrobců dovolit nákladnou reklamu svých produktů. Hlavním kritériem soutěže jsou chuťové vlastnosti výrobku, hodnocení ale odráží také jeho kvalitu z hlediska surovinového složení, uvedla předsedkyně hodnotitelské komise Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické. Loni komise hodnotila na 230 produktů. Od počátku soutěže o "značku, která si na nic nehraje", získaly toto ocenění dvě stovky českých firem pro 822 svých výrobků. V souběžné soutěži o značku Dětská chuťovka, kterou hodnotí dětská porota, získalo ocenění 84 českých výrobců pro celkem 143 potravin pro děti ve věku od šesti do 16 let. Od roku 2013 je komisí každoročně udělován titul Rytíř české chuti. Je určen osobnosti, která se svou dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů zasloužila o výbornou pověst českých potravin. Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech, kdy vrcholilo období honby spotřebitelů za co nejlevnějšími potravinami, čemuž se přizpůsobovali nejen prodejci, ale i výrobci potravin, aby obstáli v konkurenci levných výrobků mnohdy ze zahraničí.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down