Do letošního 11. ročníku soutěže o Regionální potravinu Ústeckého kraje se přihlásilo 186 výrobků 43 producentů. O Nejlepší potravinářský výrobek kraje Přemysla Oráče se pak utkalo 201 produktů od 41 výrobců. Oceněno bylo 14 produktů. Uvedl to ředitel Okresní agrární komory Most Jan Veleba při zahájení výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích.
Veleba podotkl, že Regionální potravina Ústeckého kraje je mimořádná v počtu výrobků, které soutěží. Počet zájemců o obě soutěže každoročně stále roste, největší účast je přitom v kategorii masné výrobky. První náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč při slavnostním předávání ocenění podotkl, že v letošním roce se lidé mohli kvůli koronavirové pandemii více poznat regiony České republiky.
Značku Regionální potravina Ústeckého kraje letos získaly například světlá lahůdková tlačenka Vojtěcha Strausse z Mostu, krůtí maso ve vlastní šťávě Petra Mančíka z Mostu, přírodní sýr s česnekem od Martin Honzy z Růžové či špaldový medovník „Meďák“, který vyrobila společnost Dubský perník s.r.o. David Netolický, který zvítězil v kategorii ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě výrobkem švestky s portským vínem, se do soutěže zapojil už poněkolikáté, a o to víc se z ocenění radoval. „Bylo to potřetí, kdy jsem se do Regionální potraviny přihlásil a poprvé, kdy se mi podařilo zvítězit. Švestky s portským vínem byly jedním z mých prvních produktů, když jsem před třemi lety začínal se svou malou výrobnou pochutin. Snažím se vyrábět výrobky, které jsou zajímavé a originální a zde se povedlo skvěle zkombinovat výborné regionální ovoce s portským vínem,“ řekl.