Pekárenský trh letos čeká pokles tržeb o desetinu. Uvedl to při příležitosti vyhlášení výsledků soutěže Chléb roku výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Na vině je hlavně propad prodejů kvůli koronaviru ve druhém čtvrtletí, konzumenti pečiva si jej ve větší míře pekli doma sami.
Za druhé čtvrtletí činil podle svazu meziroční pokles 22 procent, propad mezi třetinou až polovinou tržeb zaznamenaly zejména malé řemeslné pekárny. Problémy měly především pekárny dodávající do škol, jídelen a penzionů. „U středních pekáren byl propad asi o deset až 20 procent, ty mají většinou síť vlastních prodejen, a u velkopekáren se pohyboval okolo pěti až osmi procenty. Tyto provozy dodávaly do řetězců, tam ten zájem zákazníků byl,“ řekl Dřízal. Na druhou stranu pekařům vzrostly náklady asi o osm procent. Důvodem byl nákup ochranných prostředků, roušek, desinfekce, museli oddělovat směny a podobně. Podle Dřízala problémem byla i obava zákazníků z nebaleného pečiva. Výkonný ředitel svazu uvedl, že v létě se objem výroby do pekáren částečně vrátil. „Změnila se ale struktura zájmu zákazníků. Ti preferují hlavně základní chléb, rohlík, housku a pečivo - protože jsou levnější. Pekaři hlásí snížení prodejů jemného pečiva. U cukrářské výroby je ještě citelnější propad. Je vidět, že spotřebitelé začínají šetřit,“ doplnil. Svaz navíc zasáhne ještě zdražení cen mouky, které ohlásili již dříve mlynáři. Rostou i náklady na platy zaměstnanců.