Svaz pekařů a cukrářů v ČR vyhlásil výsledky 26. ročníku soutěže Chléb roku 2020. Cílem tohoto klání je usilovat o kvalitu chleba a ocenit nejlepší výrobce. Do letošního ročníku bylo přihlášeno 84 soutěžních vzorků z celé České republiky. Hodnotilo je 20 certifikovaných komisařů. Ve stobodovém schématu posuzovali senzorické parametry chleba, a to vzhled, tvar a objem chleba, vůni a zejména chuť, která je při hodnocení nejdůležitější.
V kategorii větších chlebů mezi 900 až 1200 gramy zvítězila firma BEAS - pekárna Choustníkovo Hradiště, s menšími chleby mezi 500 až 800 gramy pak United Bakeries - pekárna JZM Praha. V kategori Chleba bez hranic vyhrál Penam s pekárnou Ostrava - Martinov, v kategorii novinka roku zvítězil také BEAS a v kategorii Chléb mladých nově vytvořená PEK Group - pekárna Brandýs nad Labem.
Ministr zemědělství Miroslav Toman ve svém projevu v rámci této akce poukázal na to, že podmínky, za kterých pekaři pracují, nejsou vůbec jednoduché. „Pekařství považuji za jeden z nejdůležitějších oborů, co se týká potravinářství jako celku,“ řekl a připomněl, že během první vlny pandemie koronaviru pekaři dokázali nepřetržitě zásobovat svým zbožím český trh. „Kvalitní pečivo je podle něj základem prodeje většiny obchodníků,“ prohlásil.