Hlavní část sklizně hroznů je na většině moravských vinic u konce, zbývá sklidit asi 20 procent hroznů. Celková sklizeň by měla být proti dlouhodobému průměru o několik procent vyšší. Nový ročník vyniká vysokou kvalitou a budou v něm hojně zastoupena výjimečná vína, objem sklizně se ale ve vinařských oblastech značně liší. Shodli se na tom vinaři zastoupení ve Vinařské unii ČR.
Prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek připomněl, že letos začala sklizeň v polovině září, o 14 dní později, než bylo zvykem v posledních letech. Posun zapříčinily chladné jarní měsíce, které zpozdily rašení révy. Moravské vinice tak unikly jarním mrazům, které potrápily například Francii i další tradiční vinařské země v Evropě. Tuzemským vinařům přálo počasí v září, které bylo teplotně nadprůměrné, s dostatkem slunečního svitu a minimem srážek. V těchto dnech mají vinaři většinu úrody ve svých sklepích, v průměru zbývá sklidit okolo 20 procent hroznů. „Vinaři většinou s hodnocením sklizně vyčkávají na pozdější termín. Letos neobvykle brzo z mnoha stran přichází zprávy o mimořádné kvalitě a nadprůměrném množství přívlastkových vín. Zatím vše nasvědčuje tomu, že půjde o výjimečný ročník,“ řekl. Vinobraní probíhalo celý říjen s přesahem do listopadu, kdy se sklízejí pozdní odrůdy a různé speciality. „Začátkem listopadu bychom rádi skončili. Pak budeme sklízet jen několik vybraných vinic s Ryzlinkem Vlašským a s Pálavou, kde jsme ponechali vína s krásnou ušlechtilou plísní, botrytidou. Přibližně tři hektary vinic necháváme na ledová vína, uvidíme, zda přijde mráz,“ uvedl ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný. Hrozny z letošní sklizně mají vysokou cukernatost a mírně vyšší obsah kyselin, které zaručují výraznou aromatičnost. Podmínky přály i nadprůměrné produkci přívlastkových vín. „Již teď se vína jeví velice pozitivně, s výraznou aromatikou a svěžestí, mnoho vín bude mimořádné kvality,“ upřesnil František Drahonský, výrobní ředitel společnosti Bohemia Sekt, která dohromady s dceřinými společnostmi obhospodařuje 560 hektarů vinic. Na rozdíl od minulých let panují velké rozdíly v objemu sklizených hroznů v jednotlivých vinařských oblastech. „Úroda je rozdílná podle regionu. Znojemsko a Mikulovsko je, co se týče množství, na tom o něco lépe než loni, a to v řádech procent. Na Slovácku máme hroznů méně než v loňském roce o přibližně 15 až 20 procent,“ informoval Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec. „Hroznů sklidíme rozhodně méně než v roce předcházejícím, a to přibližně o 15 procent. Zato mají hrozny lepší kvalitu, vyšší přírodní cukernatost a více bude i přívlastkových vín,“ míní Šťastný. V loňském roce byla průměrná cukernatosti 19,8 ČNM, zato v letošním roce je to téměř 21,5 ČNM, doplnil. Beránek nevyloučil zdražení vína. Jeho cenu podle něj určuje řada faktorů, včetně cen vstupů, jako obalového materiálu, energie či služeb, které rostou enormním tempem. „Troufnu si říct, že to nebudou schopni vinaři v příštím roce absorbovat nebo pokrýt ze svých marží. Můj osobní odhad je, že většina vinařů bude muset zdražit,“ řekl Beránek.