Biopotravinou roku 2016 se stala Bio Trhaná paštika z přeštického černostrakatého prasete z Biofarmy Sasov. Šlo o 15. ročník soutěže, kam výrobci přihlásili 90 produktů, o devět více než loni. O výsledcích informovala na tiskové konferenci v Praze manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. Loni v soutěži zvítězila Rajčata ve vlastní šťávě z Horňácké farmy.
Letos byl podle Urbánkové sortiment, který výrobci do soutěže přihlásili, pestrý. Objevilo se v něm například biopivo nebo nakládané bio kyselé zelí, jež se dříve v ČR ve větším nevyrábělo. Podle Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov je farma oceňovaná hlavně za průkopnické výrobky. Hlavní cenu soutěže nyní vyhrála již počtvrté. "První biopotravina roku byl biouherák. Tehdy ani nikdo nevěděl, co to je biomaso, většinou si veřejnost myslela, že jde o sóju," popsal Sklenář. V kategorii biopotraviny živočišného produktu vyhrál Biohermelín z ekofarmy Javorník. V kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky pak Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov. Mezi víny zvítězilo Rulandské šedé z vinařství Marcinčák z Mikulovské vinařské oblasti.*