Británie smí po více než 20 letech opět vyvážet hovězí maso do Spojených států. Export na americký trh byl zakázán v roce 1996, kdy se v Británii objevila bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), neboli nemoc šílených krav. Informoval o tom server BBC.
Část hovězího byla k vývozu schválena už v březnu. Američané totiž loni provedli v britských provozovnách inspekci a rozhodli, že export je možné obnovit. S vývozem hovězího nejprve začne společnost Foyle Food Group ze Severního Irska.
Britská vláda odhaduje, že americký trh s hovězím masem bude mít do pěti let pro britské firmy hodnotu 66 milionů liber (zhruba dvě miliardy Kč). Rada pro rozvoj zemědělství a pěstování, kterou financují sami zemědělci spolu s podniky z dodavatelského řetězce, rozhodnutí obnovit vývoz hovězího do USA označila za historický okamžik.
"Spojené státy představují pro vývoz našeho červeného masa potenciálně důležitý trh. Dnešní první vývoz je výsledkem tvrdé práce a vytrvalosti odvětví i vlády prosadit tento zásadní další krok," řekl šéf rady Phil Hadley. "Tento důležitý milník přinese odvětví fantastickou vzpruhu a my se těšíme, až se naše červené maso bude v dalších měsících a letech servírovat na jídelních stolech po celých Spojených státech," dodal.
Americký úřad pro bezpečnost potravin loni podrobně zkoumal kvalitu hovězího, vepřového i jehněčího z Británie. Vývoz vepřového pokračuje bez omezení, vývoz jehněčího ještě nezačal.*