Cenu Chutná Hezky. Jihočesky mají rybí šunka, džem, med i mošt

Rybí šunka, džem s rakytníkem, ručně lisovaný olej, mrkvový dort, mošt nebo lipový med získaly značku Chutná Hezky. Jihočesky. Do 16. ročníku soutěže se přihlásilo 48 potravinářů a zemědělců, tedy stejně jako loni, se 132 produkty. Přibývá výrobků zaměřených na zdravou výživu. Ocenění se mohou přednostně dostat do některých prodejen, řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná, která soutěž pořádá.

První místa ve 12 kategoriích získaly dvě klobásy, bio tvaroh, tvaroh lipánek, chléb z žitného kvasu a pšeničné mouky, borůvkovotvarohový koláč, mrkvový dort, medovina, jablečný mošt, ostropestřecový olej, světlý soběslavský ležák a lipový med. Nejvíc, 37 výrobků, přihlásili producenti do sekce masných výrobků.  Výrobky nově přihlásilo 12 firem. Téměř stoprocentní nárůst zaznamenala komora v kategorii ostatní, kam spadají lahůdky a trendové potraviny. Objevily se i mnohé, vyrobené z netradičních surovin jako ručně lisované oleje z máku a ostropestřce, ocet z hlohu peřenoklaného nebo sušené maso z jihočeských kachen s pomerančem a medem.

Na prvních místech skončily firmy Madeta, Zemědělské družstvo Bělčice, Maso uzeniny Písek, Farma Struhy na Písecku, Dačická pekárna, strakonické pekařství Galaxie, kaplické Kap Café, včelí farma Vostoupalovi z Táborska, společnost Sady sv. Prokopa z Týna nad Vltavou, lisovna olejů z Drahotěšic, Soběslavský pivovar a včelař Milan Čaloun z Vráže u Písku. Zvláštní cenu za rybí šunku dostala rodinná firma Tilapia z Táborska. Vítěze vyhlásili organizátoři při akci Krmitelka v Hluboké nad Vltavou, jež nabídla program pro děti, kuchařskou show, zemědělské stroje i hudbu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down