Počet ekologicky hospodařících zemědělců se v Česku od roku 2017 zvýšil průměrně o 13,5 procenta na 4725. Nejvíce jich přibylo ve Středočeském a Jihomoravském kraji, a to téměř o 23 procent. Díky tomu jsou ceny biopotravin schopny konkurovat běžnému zboží, uvedl v tiskové zprávě Svaz ekologických zemědělců (PRO-BIO). Podle náměstka ministra zemědělství Jindřicha Fialky tomu odpovídají i zvýšené výdaje za biopotraviny v domácnostech.
V Plzeňském kraji se počet ekozemědělců zvýšil o 16 procent, v Olomouckém kraji a v Praze o 14 procent. Nejmenší nárůst byl zaznamenán v Ústeckém kraji, a to devět procent. V Karlovarském a Libereckém kraji to bylo shodně deset procent. Podle manažerky svazu Kateřiny Urbánkové nejvíce rostou počty zemědělců hospodařících na orné půdě.
Rostoucí počet ekologických zemědělců podle PRO-BIO snižuje cenu biopotravin. Podle Urbánkové jsou zejména ceny mléka, mléčných výrobků a hovězího masa už srovnatelné s běžnými potravinami. "Musíme ale ještě hodně vysvětlovat. Aby bioprodukty, když budou cenově srovnatelné s konvencí, byly automatickou volbou spotřebitele. Tím totiž nedělá něco jen pro sebe, ale i pro naši přírodu. Celkově se dostupnost a rozmanitost nabídky biopotravin velice zlepšila," doplnila Urbánková.
"Nárůstu ekologických zemědělců odpovídá zvýšená poptávka po biopotravinách. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta," uvedl Fialka. Obchodní řetězce podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy zaznamenaly za poslední tři roky desetinásobný nárůst obratu v prodeji biopotravin.*