24.06.2015 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Francie vyšetřuje únik geneticky modifikovaného masa do prodeje

Francouzské úřady zahájily vyšetřování případu, kdy se z laboratoře do volného prodeje dostalo maso jehněte pocházejícího z geneticky modifikované ovce. S odvoláním na Národní ústav agronomického výzkumu (INRA) o tom dnes informovala agentura AFP. Prodej geneticky upraveného jídla je přitom ve Francii nelegální.

Jehně přivedla na svět samice, jejíž genetická výbava byla upravena za použití bílkoviny medúzy, a to v rámci výzkumu kardiologických onemocnění u lidí. Maso zvířete se ale v říjnu 2014 v rozporu se zákonem dostalo na jatka a do volného prodeje v okolí hlavního města Paříže.
Protein z medúzy, který zeleně světélkuje, a umožňuje tak výzkumníkům snadnou identifikaci v těle, není podle INRA zdraví nijak nebezpečný, a případnému konzumentovi jehněčího masa tak nehrozilo žádné nebezpečí.
Případ vyšel najevo během kontroly laboratoře ležící jihovýchodně od Paříže. Pracovník ústavu, jehož vinou se jehně z laboratoře dostalo na do prodeje, se prý snažil celý incident před svými nadřízenými zamaskovat.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down