Jihomoravští vinaři se letos chystají na slámové i ledové víno

I když naprostá většina letošních jihomoravských hroznů už dávno prošla lisem, několik tun jich ještě čeká na zpracování. Vinaři se letos chystají na přípravu ledových i slámových vín.

Popické vinařství Sonberk má po loňské pauze na slámové víno odložené 2,5 tuny hroznů odrůdy Pálava. "Rozhodujeme se podle kvality ročníku, na slámové víno se z keřů vybírají jen ty nejlepší hrozny. V loňském roce byl sušší ročník, byla podprůměrná velikost bobulí, takže sušení na slámové víno nemělo moc smysl," vysvětlil sklepmistr vinařství Oldřich Drápal mladší. Lisovat hrozny se budou nejspíš v průběhu února, z 2,5 tuny hroznů vyrobí přibližně 2500 čtvrtlitrových lahviček slámového.
"Letos slámové víno neděláme, kvůli časné sklizni jsme nedokončili včas rekonstrukci půdního prostoru, kde hrozny sušíme. Nesklizené zůstaly hrozny na ledové víno a na výběr z cibéb. Počasí se nebojím, už jsme na ledové sklízeli i na začátku ledna," poznamenal mikulovský vinař Petr Marcinčák. Na tyto speciality zůstaly ve vinohradu odrůdy Ryzlink vlasšký, Frankovka a Svatovavřinecké. Ledové víno letos nebude vyrábět Vinařství Štěpán Maňák, zato jako každý rok zpracují tunu hroznů na slámové víno . "Jde o odrůdu Savilon, která je specifická tím, že má tuhou slupku, a proto se dobře hodí právě na sušení. Z tuny hroznů bude po vylisování a vykvašení asi 150 litrů čistého vína," konstatoval Štěpán Maňák mladší. Naopak Vinné sklepy Lechovice letos slámového vyrobí jen symbolické množství z odrůd Ryzlink rýnský a Frankovka.
Hrozny určené na slámové víno několik měsíců vysychají na speciálních prodyšných rohožích, výlisnost se pohybuje okolo 20 procent oproti 70 procentům u čerstvých hroznů. Lisuje se obvykle na přelomu ledna a února. Slámové víno se stáčí do menších lahví, než je obvyklé, nejčastěji od 0,2 do 0,35 nebo 0,375 litru. Vzhledem k nízké výlisnosti hroznů se cena takové lahvičky přirozeně sladkého vína pohybuje okolo 400 korun za lahev.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down