Letošní žně jsou výrazně rychlejší než loňské, zemědělci už sklidili 60 procent ploch obilnin

Zemědělci v ČR sklidili už 60,5 procenta ploch obilovin. Žně postupují výrazně rychleji než loni, kdy bylo touto dobou sklizeno 22,8 procenta obilovin. Řepky je sklizeno již 77,8 procenta, minulý rok to bylo 43 procent ploch. Nejdále je sklizeň ozimého ječmene, kterého se sklidilo už 96 procent osetých ploch a v některých krajích již sklizeň skončila. Informovalo o tom Ministerstvo zemědělství ve svém žňovém zpravodajství.

Ke 31. červenci zemědělci z polí sklidili obiloviny na ploše 785 522 hektarů, minulý rok bylo touto dobou sklizeno 282 200 hektarů. Dosavadní produkce obilovin je 4,81 milionu tun, řepky je sklizeno přes 888 000 tun. "Za uplynulý týden pokročila sklizeň u všech sledovaných druhů obilovin, především pak sklizeň ozimé pšenice, kde je sklizeno 64,2 procenta sklizňových ploch a sklizeň jarního ječmene s 55,9 procenta sklizňových ploch," uvedlo ministerstvo. U ostatních druhů obilovin se v jednotlivých krajích sklizeň pohybuje od 9,8 procenta do 30 procent ploch u ovsa a tritikale, sdělil úřad. Sklizeň ozimého ječmene už skončila v Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Nejvíce ho zbývá sklidit Karlovarském a Středočeském kraji. Žně nejvíce pokročily ve Zlínském kraji, kde je sklizeno přes 93 procent ploch obilovin a téměř 100 procent ploch řepky. V Jihomoravském kraji je sklizeno již přes 88 procent obilovin a 98,8 procent ploch řepky. Nejpomaleji postupují žně v Karlovarském kraji, kde zatím zemědělci sklidili 17,9 procenta obilovin a přes 44 procent ploch řepky. Průměrný výnos obilovin podle dat oproti minulému týdnu mírně vzrostl na 6,13 tuny na hektar, oproti minulému roku je to o 0,33 tuny na hektar méně. Průměrný výnos řepky je letos o 0,29 tuny na hektar vyšší než loni – v minulém týdnu dosahoval 3,32 tuny na hektar. Ministerstvo má k dispozici výsledky laboratorních testů kvality pšenice z laboratoře Agrotest fyto, která zkoumala 45 vzorků z období od 4. do 20. července ze Zlínského a Jihomoravského kraje. Z výsledků vyplývá, že kvalita analyzované pšenice je velmi dobrá.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down