Největší česká mlékárna Madeta zmodernizovala v Českém Krumlově výrobu plísňového sýra niva. Kapacita závodu se rozšířila téměř o polovinu, denně může vyrobit až 21 tun sýru ze 180 000 litrů mléka. Firma chce nivu víc vyvážet. Již loni změnila způsob solení nivy. Do proměn zatím firma investovala 250 milionů Kč, v budoucnu plánuje robotizované vyklápění sýrových bochníků z forem. Uvedli to ředitel krumlovského závodu Pavel Hlásenský mladší a mluvčí Madety Marta Faktorová.
"Poptávka po našem sýru se neustále zvyšuje. Na českém trhu jsme největší výrobci a chtěli bychom zvýšit i exportní dodávky," řekl ředitel. Nyní závod vyváží pět až sedm procent výroby. O nivu mají zájem zákazníci z Maďarska, Ukrajiny, Španělska nebo Bulharska a nově i z Řecka.
Nová výrobní linka funguje od července. Technologii dodala německá firma Alpma. V sýrárně jsou i nové podlahy, stropy, okna či vzduchotechnika. Součástí linky je devět automatických klima tunelů, v nichž při regulované teplotě a vlhkosti ze sýrů jeden den odkapává syrovátka. Odpadlo ruční mytí drah, po nichž se sýry pohybují, což zaměstnancům ulehčilo práci, nemusí linku čistit ručně. Firma chce ještě zautomatizovat vyklápění sýrů z forem, díky tomu pak ubude ruční práce.*