Největší česká mlékárna Madeta začne od prosince vyrábět v nové sýrárně, kterou staví v Plané nad Lužnicí. Náklady jsou 750 milionů korun, Madeta už proinvestovala zhruba 700 milionů. Technologie jsou dokončeny, dodělávají se třípatrové zrací sklepy. Výrobní kapacita bude asi 42 tun sýru denně. Příští rok přijme firma do Plané nové pracovníky. Uvedli to mluvčí Madety Marta Faktorová a výrobně-technický ředitel Madety Petr Payer.
Zastavěná plocha v areálu, v němž už Madeta vyrábí jiné sýry, dosáhne 25 000 metrů čtverečních. Podle starších údajů přijme firma do nové sýrárny 100 až 150 lidí. Jak upřesnila mluvčí, počet nových zaměstnanců bude záviset na množství nakupovaného mléka, budou to zejména pracovníci plátkovny a porcovny. Madeta zaměstnává 1500 lidí.
"Zkušební provoz bude v říjnu, od začátku prosince plánujeme výrobu 'na ostro'. Technologie je na svém místě, propojují se trubky a elektroinstalace. Firma TetraPak, dodavatel technologie, navezla výrobní zařízení ve třiceti kamionech během dvou týdnů," řekl Payer.
Madeta teď dokončuje stavbu třípatrových zracích sklepů. Oproti současným sklepům umožní, že v nich bude zrát dvojnásobek sýrů. Bude to nejvyšší objekt v závodu, vysoký 26 metrů. Zrací sklepy zaberou 3000 metrů čtverečních. Kapacita bude 5000 zracích beden, kolem 3000 tun sýrů.
Do Plané, v níž má Madeta závod od roku 1968, přestěhovala v roce 2016 sýrárnu, kde se dělá poloměkký přírodní sýr Blaťácké zlato, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1939. Následovala plátkovna a porcovna sýrů, v zimě 2018 skončil přesun tavírny z Řípce, která vyrábí tavené sýry, tavené pomazánky i salámové sýry. V Plané Madeta ročně vyrobí 10 000 tun sýrů, v posledních několika letech tam investovala 300 milionů Kč.