Na jihu Moravy v loňském roce přibyly pouze dva nové minipivovary, což je nejméně od roku 2010. Důvodem jsou vládní opatření související s pandemií koronaviru, kvůli nimž lidé otevření nových pivovarů odkládají. V tiskové zprávě to uvedl Filip Vrána z brněnské Mendelovy univerzity, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje.
"Tempo růstu bylo v minulých letech výrazně dynamičtější. Naposledy docházelo k tak nízkým nárůstům v letech 2008–2010, což je ale z hlediska vývoje tohoto trhu zcela nesrovnatelné období, kdy v regionu bylo jen kolem deseti minipivovarů. Tehdy šlo ještě o dozvuk hospodářské krize, nyní jde o krizi koronavirovou. Většina investorů vznik nových pivovarů odsouvá z různých důvodů na příhodnější dobu," uvedl Vrána.
Počet pivovarů se loni zvýšil pouze o dva na 63. V srpnu začali vařit pivo pod značkou Pivovar Thrills Brewing ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, v prosinci otevřel Pivovar Harry v centru Brna. Situaci pro vznik nových pivovarů komplikuje to, že většina z nich je spojená s restauračním provozem. "Ten pandemie ohrožuje nejvíce, situace komplikuje obě živnosti, tedy nejen pivovarskou, ale i restaurační. Oproti situaci před rokem je ale situace mnohem lepší, opatření se uvolňují. Pozitivním jevem je fakt, že se pivovary drží a nekrachují," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.*