07.09.2018 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návštěvníkům se otevřou staré sušírny ovoce

Tradiční sušírny ovoce, z nichž některé jsou i dvě století staré, si mohou v sobotu prohlédnout návštěvníci ve Vlachovicích na Zlínsku. Uskuteční se zde třetí ročník akce nazvané Putování po vlachovských a vrběckých sušírnách. Obec je unikátní počtem dosud funkčních sušíren, řekl Radek Fryzelka z pořádajícího spolku Dokopy.

"Ve Vlachovicích a Vrběticích bylo před 60 lety okolo 25 sušíren ovoce. Posledních osm dřevěných sušíren je rozesetých po vysokých stráních a sadech. Díky majitelům a spolku Dokopy má obec Vlachovice nejvíce opravených a funkčních sušíren ovoce z celé ČR i SR," uvedl Fryzelka. V obci jsou podle něj funkční čtyři staré sušírny, pátou fungující je sušírna u pálenice postavená v 80. letech minulého století. Návštěvníky dovede do objektů turistická trasa. "Hlavním kulturním a občerstvovacím místem je nová roubená sušírna Dokopy, kde nejen můžete nabrat síly do dalšího putování, ale kde uvidíte i nejnovější tradiční sušírnu na Valašsku s některými zajímavými technickými prvky. Nedaleko se nachází zajímavá Sušírna sv. Františka rodiny Fryzelků, která byla první zachráněnou a zrekonstruovanou sušírnou na Vlachovsku," uvedl pořadatel. Návštěvníky čeká také Vaňatkova sušírna ve Vrběticích opravená do původního stavu včetně šindelové střechy a starého typu pece.
"Rakova sušírna z vlachovských pasek má svoje skryté kouzlo a pamatuje spoustu veselých příběhů. Je velice kvalitně a k historii velmi citlivě opravena, je stále vybavena původní technologií sušení a jen vkročit do ní znamená vstoupit do doby, kdy vlachovští pasekáři se živili vyhlášeným sušeným ovocem," uvedl Fryzelka. Dodal, že zájem o sušení ovoce je velký.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down