Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, přesunula provoz z Řípce u Veselí nad Lužnicí do Plané nad Lužnicí na Táborsku. Dokončila tak tříletou investici v Plané za 300 milionů korun. V Plané plánuje firma do tří let novou sýrárnu za 450 milionů. V Jindřichově Hradci investuje Madeta průběžně 120 milionů korun, do konce roku tam zmodernizuje tvarohárnu, v budoucnu tak zvýší výrobu krémů Lipánek. Řekl to generální ředitel Madety Milan Teplý.
Do Plané, kde má Madeta závod od roku 1968, přestěhovala nejdřív v roce 2016 sýrárnu, kde se dělá poloměkký přírodní sýr Blaťácké zlato, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1939. Následovala plátkovna a porcovna sýrů, před několika dny skončil přesun tavírny, která vyrábí tavené sýry, tavené pomazánky i salámové sýry. V Plané Madeta ročně vyrobí deset tisíc tun sýrů, do tří let tam chce postavit novou sýrárnu za 450 milionů korun. Nová sýrárna by znamenala 11 až 12 tisíc tun sýrů navíc.
Letos v Plané investuje Madeta 37 milionů do chlazení. "Jde o využití kondenzovaného tepla pomocí tepelných čerpadel," řekla mluvčí Madety Marta Faktorová. Další investice 500 tisíc eur (asi 12,5 milionu Kč) půjde do technologie na zahušťování syrovátky. V Jindřichově Hradci investuje firma do tvarohárny. Příští rok chce zvýšit výrobu Lipánků, jichž nová automatizovaná linka nyní zvládne vyrobit 40 tisíc za hodinu. V Hradci se dělají i tvarohy, tvarohové dezerty či zakysané smetany. V závodu jsou dva noví roboti a nová plnicí linka, jejíž zkušební provoz má začít koncem února. Růst výroby plánuje letos Madeta u nivy, která se dělá v Českém Krumlově.
Madeta zpracuje 950 000 litrů mléka denně. Má čtyři výrobní závody - v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Letos v lednu měla asi 230 dodavatelů mléka. Největší česká mlékárna Madeta se zhruba 1500 zaměstnanci letos zvedla platy plošně o 7,2 procenta.*