Novela vinařského zákona už přinesla první pozitivní výsledky na trhu s vínem. Potvrzují to podle vedení Svazu vinařů výsledky kontrol Státní zemědělského a potravinářské inspekce (SZPI). Podle vinařů je ale alarmující, že se objevily nové formy podvádění, například přidávání aromatických přídavků do vína. Řekl to v reakci na zprávu SZPI, zveřejněnou ve středu, předseda Svazu vinařů Tibor Nyitray.
Loňská novela vinařského zákona účinná od 1. dubna podle SZPI pomohla snížit množství nevyhovujících vzorků vína. V předchozích třech letech SZPI analyzovala zhruba 1500 vzorků vína a loni jich nevyhovělo 18 procent, zatímco v předchozích dvou letech to bylo 35, respektive 39 procent.
"Informace SZPI o výsledku kontrol prodeje vína nás nepřekvapily. Do značné míry se naplnila naše očekávání v souvislosti s dopadem novely vinařského zákona," uvedl Nyitray. Svaz je podle něj rád, že se nenaplnily katastrofické prognózy, podle kterých měli prodejci vína po zavedení novely ve velkém krachovat. "Oficiální čísla ukazují, že naopak došlo meziročně k nárůstu počtu evidovaných provozoven, což svědčí o zvýšení důvěry podnikatelů v našem segmentu trhu," uvedl Nyitray. Doufá, že po zavedení některých dalších připravovaných opatření týkajících se zejména dovozu vína ze zahraničí bude trh s nebaleným vínem nabízeným k přímému prodeji zákazníkům a baleným do obalu pro spotřebitele ještě transparentnější.*