Olomoučtí vědci se podíleli na objevu nového genu pšenice

Čeští vědci přispěli k objevu nového genu pšenice, který umožní využít jedinečné vlastnosti planých příbuzných této významné obilniny a vyšlechtění nových, odolnějších odrůd. Na několikaletém výzkumu se kromě francouzských a australských odborníků podíleli i jejich kolegové z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR.

"Tento převratný objev, který ocenil a publikoval i významný vědecký časopis Nature Communications, má mimořádný význam, protože umožní mnohem snadněji křížit pšenici s jejími planými příbuznými, a v důsledku tak změnit k lepšímu její vlastnosti," informovala dnes Radoslava Kvasničková z ÚEB.

Dědičná informace pšenice obsahuje na 124 tisíc genů, což je téměř šestkrát víc než u člověka. Většina z nich nebyla dosud popsána a neví se, jakou mají funkci. To byl i případ takzvaného Ph2 genu, který dosud vědci neuměli identifikovat. To se nyní, téměř po sedmiletém úsilí, podařilo mezinárodnímu výzkumnému týmu.

Nově identifikovaný gen odpovídá za správné chování chromozomů při tvorbě pohlavních buněk. Jeho objev tedy povede k mnohem snazšímu přenosu genů z příbuzných planých druhů do pšenice, uvedl genetik Jan Bartoš, vedoucí skupiny, která se v Ústavu experimentální botaniky výzkumu věnovala.

Vědci předpokládají, že vlastnosti genu Ph2 začnou velmi brzy využívat šlechtitelské firmy. Moderní odrůdy pšenice totiž během mnoha let šlechtění ztratily důležité vlastnosti, které do nich teď lze vrátit.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down