Palírny v Pardubickém kraji mají jednu z nejhorších sezón své existence

Letošní úroda ovoce je natolik slabá, že pěstitelské palírny v Pardubickém kraji mají jednu z nejhorších sezón své existence. Uvedli to majitelé pěstitelských palíren. Oslovení podnikatelé destiláty většinou nezdražovali.

Martin Málek z Dolní Rovně na Pardubicku potvrdil, že za sedmadvacet let, co má palírnu, je nejslabší rok. Ovoce je podle Martina Korbela z Pivovarské pálenice Jevíčko slabá třetina až čtvrtina proti loňsku a předloňsku. Ovoce je málo, nějaká jablka a švestky jsou. Počasí přešlo z tvrdé zimy do jara, než včely zareagovaly, všechno bylo odkvetlé, poznamenal. Ovoce poškozené kroupami se na destilát zpracovat dá, nevadí, když je potlučené, podotkl Korbel.

Jaroslav Zeman provozuje v Labských Chrčicích palírnu druhým rokem. Podnikání mu kvůli špatné úrodě zatím nevydělává. Sám má v soukromém sadu devět švestek, neurodily se mu téměř žádné. Letos má zákazníků víc, ale pořád je to bídné. Hrušky, jablka snad budou, peckoviny nepálil ještě vůbec, řekl Zeman.

Zaměstnankyně Hanácké palírny Boršov sdělila, že bylo pár letních jablek, trocha rybízu. Od loňska lidé dopalují švestky. Úplně všeho je málo, uzavřela.

Ceny lihovin budou zpravidla stejné jako loni. Palírny zpracování ovoce nezdražovaly. Litr padesátiprocentní lihoviny prodávají přibližně od 130 do 155 korun. Miroslav Holub z Knížecí pálenice řekl, že uvidí, jak se do ceny v příštím roce promítne EET. Pokud nebude moc zatěžující, cenu nebude zvyšovat. Loni zdražovali o pět korun.

Zájem o lihoviny vypálené v pěstitelských palírnách stoupl před pět lety, kdy vyšla najevo metanolová aféra. Poté se zase brzy vrátil k normálu.*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down