Benešovský Pivovar Ferdinand obnovil část ležáckých tanků z roku 1968. Po téměř dvouleté renovaci uvádí do provozu 18 tanků s celkovým objemem 2340 hektolitrů. Kapacita sklepa tak vzrostla na 10 200 hektolitrů, informoval Ladislav Lojka z pivovaru. Renovace stála 3,5 milionu korun.
"Stavební práce probíhaly za provozu a vzhledem ke stálé teplotě, která je u nás ve sklepě kolem tří stupňů, bylo potřeba počítat s delší dobou vysychání a tvrdnutí stavebních hmot," uvedl jednatel pivovaru Petr Dařílek.
Do svých areálů investují i ostatní středočeské pivovary. Krušovický pivovar loni spustil výkonnější plechovkovou linku a otevřel větší sklad. Pivovar Herold v Březnici zase plánuje instalaci nové plynové kotelny a chce investovat do strojů na stáčení lahví. Jeho záměry však zbrzdila koronavirová pandemie.
Novodobá historie vaření piva v Benešově sahá do roku 1897, kdy dal majitel nedalekého konopišťského panství František Ferdinand d'Este postavit pivovar, který s menšími změnami v technologickém zařízení funguje dodnes. Jeho součástí je humnová sladovna, která vedle benešovského pivovaru zásobuje také další pivovary po celé republice i v zahraničí.
Pivovaru Ferdinand loni klesl výstav na 22 920 hektolitrů piva z předloňských 29.000 hektolitrů. Za poklesem byla stejně jako u jiných pivovarů pandemie covidu-19 spojená s uzavřením restaurací. Z celkového ročního výstavu benešovský pivovar loni stočil do skleněných lahví 5846 hektolitrů a do plastových 1575 hektolitrů piva. Zbytek výroby skončil v sudech, plechové obaly pivovar nepoužívá.*