Pivovary v Olomouckém kraji uvařily před Vánocemi sváteční ležáky

Pivovary v Olomouckém kraji v závěru roku zpestřily svoji nabídku vánočními pivními speciály, které uvařily v omezeném množství. Speciální piva jsou k dostání ve vybraných restauracích a v některých prodejnách. Pivovary si pochvalují poptávku po vánočních speciálech, jejichž produkci v posledních letech postupně zvyšovaly. Například přerovský Pivovar Zubr u příležitosti adventu a vánočních svátků letos uvařil 1400 hektolitrů čtrnáctistupňového speciálu Zubr Maxxim, v roce 2013 ho připravil 1000 hektolitrů.

Pivo Maxxim je uvařeno podle tradiční receptury klasickým výrobním postupem. V ležáckých tancích zraje 90 dnů. Zhruba polovina z tohoto množství zamíří v sudech do restaurací a druhá část je stočena do lahví. "Zubr Maxxim uzavírá každoročně naši edici pivních speciálů. Skvěle se hodí do chladnějšího zimního období, kdy lidé preferují silnější a plná piva," řekla ředitelka a sládková Pivovaru Zubr Nataša Rousková. Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku na závěr roku připravil zastudena chmelený sváteční ležák, který se vyznačuje výraznou hořkostí. "Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme zastudena. Tím docílíme zvýraznění vůně chmelu. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní," sdělil sládek Pivovaru Holba Luděk Reichl. Sváteční horský ležák si lidé mohou objednat na čepu v hospodách a restauracích, k dostání je také v několika variantách balení. Závěr roku na pivním trhu je každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva, které před Vánoci do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů. Jde o ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka po pivu nejvyšší.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down