Svaz vinařů chce, aby pančování vína bylo trestným činem. Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye se problémy týkají zejména sudového vína, nedostatky jsou ale i v prodeji vína v lahvích. Legislativní změny podpoří i Jihomoravský kraj, kde se vyrábí přes 90 procent tuzemské vinařské produkce. Zástupci kraje a oborového svazu to dnes řekli novinářům.
Nyitray dnes v Brně zopakoval, že je na trhu řada prohřešků, které stát nestíhá potrestat. Jedním z důvodů je nedostatek kontrolorů ve Státní zemědělské a potravinářské inspekci. "Falešné víno je uváděno do oběhu i v lahvích na pofiderních místech, které jsou mimo kontrolu inspekce," uvedl Nyitray.
Svaz brojí v první řadě proti sudovému vínu, kde je větší obrat. Nyitray zopakoval, že stát v důsledku černého trhu s vínem ročně přijde zhruba o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů ročně. "Víno se sem bez jakýchkoliv problémů může dostat v jakémkoliv objemu," uvedl Nyitray. Problémy se týkají zejména dovozců, kteří údajně víno ředí. V zemi je prý až 30 000 míst, kde se sudové víno prodává. "V jaké je to ale kvalitě, nikdo neví. Tak velkou plochu není schopen žádný kontrolní úřad ohlídat," uvedl Nyitray.
Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes vyzval ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby ustavil pracovní skupinu, která bude řešit otázku daňových úniků při padělání, pančování nebo černém dovozu vína. "Upozorňujeme na to vládu a konkrétně ministra financí už rok a v zásadě se stále nic neděje," tvrdí Hašek. Podle něj se do oblasti obchodu s vínem přesouvají aktivity takzvané lihové mafie.
Ve víně se podle kontrol SZPI až ve 30 procentech případů objevují nedostatky, třeba přídavek vody, glycerol a další. Svaz už schválil postihy pro vlastní členy. Za dvě pochybení členům hrozí vyloučení, nedostanou podporu z Vinařského fondu a nemohou se účastnit soutěží.
Podle Nyitraye by se víno od domácích vinařů mohlo kromě vlastních sklepů či prodejen prodávat ve vinotékách či vinárnách jako dosud. Tato prodejní místa však budou muset s konkrétním vinařem uzavřít smlouvu, která bude sloužit jako certifikát o původu vína. Omezit černý trh by podle Nyitraye měl mimo jiné zákaz prodeje vína z opakovaně plnitelných sudů.
Bouřlivé debaty ve vinařském oboru vzbudila nedávná informace o tom, že by chystaná vinařská novela mohla radikálně omezit prodej sudového vína například ve vinotékách. Podle ministerstva zemědělství je omezení prodeje sudového vína jen jednou ze tří zamýšlených variant, jak se s jeho falšováním vypořádat. Kterou úřad vybere, není zatím známo. První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. Druhou variantou je prodej vína v obalech, které nebude možné falzifikovat, třetí má být posílení kontrol.*