Letošní úroda jarního ječmene, který se nejčastěji používá na výrobu piva, klesne podle odhadů meziročně o pětinu. Pivovary hlásí, že jej přesto bude na výrobu českého piva dost. Záležet však bude i na kvalitě zrna, aby se na výrobu sladu hodilo. Za menší úrodou stojí snížení osevních ploch, které meziročně klesly o 15,2 procenta na 222 tisíc hektarů. Odhadovaný hektarový výnos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) by pak měl být nižší o 7,7 procenta, činit by měl 5,01 tuny.
Meziročně o čtyři procenta menší jsou pak také odhady úrody ječmene ozimého, mělo by se ho sklidit 548 tisíc tun. "Ještě nižší sklizeň by mohly způsobit jen přívalové deště rozsáhlejšího charakteru v průběhu sklizně," řekl Vratislav Psota z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS).
V ČR se každoročně vyrobí okolo 520 tisíc tun ječmenných sladů, polovina jej jde na vývoz. "Pokud nebude kvalita sklizeného zrna ječmene výrazným způsobem poškozena, pak by mělo sklizené množství pro uspokojení trhu stačit," dodal Psota. Podle Ječmenářské ročenky by mělo být na výrobu sladu koupeno 683 470 tun vytříděného sladovnického ječmene. Pivovary se zatím nedostatku sladu neobávají, i když je ho na vaření stále oblíbenějších těžších druhů piva potřeba více. "Z tohoto množství naše plzeňská sladovna každoročně nakupuje okolo 100 000 tun kvalitního sladovnického ječmene splňujícího normy pro piva s označením CHZO České pivo schváleným Evropskou unií. Pro Gambrinus předpokládáme zvyšující se spotřebu, protože vaříme stále více ležáků, které vyžadují na jednu várku větší dávku sladu než piva výčepní," řekl za plzeňské pivovary sládek Pavel Zítek. Loňská spotřeba ležáků stoupla o 2,7 procentního bodu na 46,6 procenta. Skoro se tak vyrovnala se spotřebou výčepního piva, která činila 47,2 procenta.*