V Sedlčanech na Příbramsku skončí tradiční výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. Informovali o tom starosta Sedlčan Jiří Burian a ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Příbrami Renata Malichová. V sedlčanském závodě pracuje téměř tři sta lidí.
Podle Buriana jde o špatnou zprávu pro město. Připomněl, že v sýrárně nacházely hodně uplatnění ženy, největší ztrátou budou pracovní místa, uvedl Burian.
Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno na příští rok v květnu. Firma chce podle Buriana zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.
Pracovníci úřadu práce plánují, že vyjedou přímo za zaměstnanci sýrárny, aby jim nabízeli jiná místa, uvedla Malichová. Část pracovníků chce firma přesvědčit k odchodu na Vysočinu.
V Sedlčanech je podle Buriana zatím nízká nezaměstnanost kolem 3,5 procenta, sýrárna ale patří mezi největší zaměstnavatele. Dalším významným podnikem jsou Sedlčanské strojírny, hodně lidí pracuje i v nemocnici.
Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina. V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměněna na akciovou společnost Povltavské mlékárny. Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.*