Dovozy vepřového masa do České republiky stále rostou a soběstačnost naší země v této komoditě podle Ministerstva zemědělství letos znovu klesla a činí 50,7 procenta. Jak uvedl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek jedním z důvodů rostoucího importu jsou jednak nízké ceny často méně kvalitního vepřového maso, o něž neprojevili obchodníci v aukcích zájem, a také vyšší podpory chovatelů v exportujících zemích. Podle předsedy Svazu chovatelů prasat Josefa Luky by měla být Česká republika soběstačná ve vepřovém mase alespoň z 80 procent a tomu by měly také odpovídat tuzemské stavy prasat.
Třetinu dovozů tvoří maso z Německa, čtvrtinu ze Španělska, následuje s desetinou Polsko. Podle Jandejska se například vepřové dovezené ze Španělska dá poznat podle temnější barvy i vizuálně, protože když se dostane k českému zákazníkovi, může být v době prodeje staré deset až dvanáct dní, řekl. Podle jeho slov jde často o zbytky vepřového masa, které se nevydražilo na aukci přímo na jatkách brzy po porážce, takže jeho cena je velmi nízká, a producentům na ní již příliš nezáleží.
Druhým důvodem rostoucích dovozů jsou pak podpory z národních zdrojů v zemích odkud k nám laciné vepřové maso přichází. Ty jsou totiž podle Jandejska výrazně vyšší než u nás. „Například v Belgii dostávají za každý kilogram vepřového masa, které je vyvezeno mimo Belgii téměř 14 korun, a to nemluvím o dalších podporách tamějších chovatelů, které jsou podstatně vyšší než u nás,“ řekl Jandejsek.
Předseda Svazu chovatelů prasat potvrdil, že se u nás vyprodukuje jen maximálně polovina spotřeby vepřového masa. Přitom jde o druhé nejčastěji konzumované maso. Podle jeho slov se Evropské unii dnes chová zhruba 150 milionů kusů prasat, u nás je to pak jen zhruba 1,5 milionu kusů, což je asi polovina proti roku 2004 a jde o nejnižší počty za dobu sledování. Podle Luky se naštěstí další pokles stavů prasat se podařilo zastavit, ale pouze tím, že Ministerstvo zemědělství vyhlásilo pro chovatele prasat řadu podpor. Současně uvedl, že díky systému veterinárních kontrol v ČR, který zdaleka není standardem v některých dalších evropských zemích, je vepřové maso ze zdejších chovů velice bezpečnou a kvalitní potravinou. „Domníváme se, že naše země by měla mít alespoň osmdesátiprocentní soběstačnost v produkci vepřového masa, proto považujeme za nutné zvýšit stavy prasat, aby této výši soběstačnosti odpovídaly,“ řekl Luka.