Sirup vyrobený s použitím unikátní technologie konzervace, uvádí na trh jablonecký výrobce sirupů, společnost Kitl. Jako první na světě zde použil ke konzervaci silice z růžových lístků, sirup tak neobsahuje žádné konzervanty. Na vývoji této pokrokové technologie se spolupodíleli odborníci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze a Výzkumného ústavu potravinářského v Praze ve spolupráci s Technologickou agenturou.
Tým odborníků v čele s botanikem Romanem Pavelou zrealizoval při výrobě sirupu unikátní vědecký projekt, kdy silici z růžových lístků využil jako konzervant. Tato pokroková technologie, tzv. pavelace, byla takto vyzkoušena v České republice a celkově na světě vůbec poprvé. „Díky úzké spolupráci s týmem předních českých vědců, se nám podařilo vyrobit sirup, který je bez jakýchkoliv konzervačních látek. Je čistě přírodní a ke konzervaci byly využity silice přímo z růží,“ řekl jednatel společnosti Kitl s.r.o. Jan Vokurka. Podle Pavely se jedná o zcela novou, unikátní technologii výroby, která využívá místo tradičních, rizikových konzervantů, přírodní biologicky aktivní látky z růže stolisté. „Tyto terpenické látky mají významné antioxidační účinky s pozitivním dopadem na náš imunitní systém, a zároveň vytvářejí v Syrobu takové prostředí, které brání rozvoji škodlivých kontaminantů, jako jsou povrchové plísně a Syrob znehodnocující bakterie,“ vysvětlil. Kitl Syrob růžový květ je jedenáctým sirupem, který společnost Kitl uvádí na trh.