Jak vznikají kvalitní české potraviny? Kdo jsou lidé, kteří se starají o to, abychom měli dostatek jídla na našich stolech? I na tyto otázky se rozhodla odpovědět kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy v rámci projektu Žijeme jídlem, na kterém spolupracovaly Potravinářská a Agrární komora ČR. Tento pořad, jehož cílem je přiblížit veřejnosti tuzemské potraviny, startuje 10. listopadu 2021 na Stream.cz.
Lidé jsou zvyklí, že na pultech obchodů najdou vždy kvalitní a čerstvé potraviny. Kde se ale české potraviny berou? Jak to vypadá v jablečném sadu, kolik litrů mléka zpracuje mlékárna na výrobu oblíbených tvarohů a jaké jsou podmínky chovu českých prasat? Kuchařka a moderátorka Chili Ta Tuy, známá z pořadu MasterChef Česko, navštívila celkem osm zemědělských a potravinářských podniků. „Povídala jsem si s pěstiteli jablek a brambor, navštívila jsem pěstitelku cibule. Řezník mi ukázal, jak se vykosťuje hovězí kýta, prošla jsem mlékárnu, pekař mi vysvětlil, co je důležité pro výrobu dobrého pečiva. Chovatelé prasat mají energeticky soběstačnou farmu a vytápěné stáje,“ uvedla Chili. Po návštěvě těchto producentů českých potravin vymyslela z českých jablek, mléka, brambor, hovězího masa, pečiva, vajec, cibule a vepřového masa osm originálních receptů a uvařila je. Tuzemská produkce potravin je velmi široká. Zemědělská prvovýroba i zpracovatelské podniky dodávají na pulty obchodů velmi kvalitní potraviny. „Vědecké pracoviště britského týdeníku The Economist označilo potraviny z Česka za páté nejbezpečnější na světě, hodnoceno bylo 113 zemí. Pro spotřebitele je to potvrzení, že by měl nakupovat lokální produkty, které jsou nejenom kvalitní a bezpečné, ale nemusí se převážet přes celý kontinent,“ řekla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. Na začátku je vždy zemědělec, který usiluje o to, aby jeho produkce byla co nejlepší a obstála na trhu. “Zemědělci mají ve společnosti důležitou roli, kterou je zajištění dostatečného množství kvalitních potravin pro obyvatele za dostupné ceny. Čeští zemědělci se starají, aby česká krajina byla atraktivní, plná života a v květu. Pečují o zvířata a zajišťují jim pravidelný režim a pohodu každý den. Byli by sami proti sobě, kdyby to nedělali. Jedná se o jejich živobytí a vkládají do práce vlastní energii, spoustu času, píli a srdce,” připomněla tisková mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.