Sklizeň ovoce v ČR loni vzrostla o 24 procent na 188 462 tun. Oproti původním prognózám se na objemu úrody příliš negativně nepodepsalo loňské mimořádné sucho. U jádrovin se však nedostatek vláhy projevil nižší kvalitou, když výrazně více plodů bylo menších a skončilo tak v moštech a jiném průmyslovém zpracování. Vůbec nejvíce se v novodobé historii loni urodilo hrušek. Meziročně vyšší sklizeň měly všechny ovocné druhy. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Základ loňské dobré úrodě položily příznivé vegetační podmínky na jaře. "Nepřišly žádné jarní mrazy. Menší byl i výskyt škod krupobitím," uvedl Ludvík. Dobré jaro svědčilo zejména peckovinám, jejichž sklizeň přichází dříve a sucha je nezasáhla. U třešní, višní, meruněk i broskví tak ovocnáři loni zaznamenali nárůst sklizně. Sucha však ovlivnila jablka, která jsou hlavním ovocným druhem v České republice. Sklizeň jablek loni meziročně vzrostla o 19 procent na 155 640 tun a byla tak největší za posledních sedm let. Kvůli suchu však byly plody malé a více než polovina úrody skončila v moštu. Obvyklý poměr jablek na konzum a na průmyslové zpracování je opačný a pohybuje se na úrovni 60 procent konzumu ku 40 procentům na mošt. "Cena jablek na zpracování je zhruba třetinová až čtvrtinová než cena konzumních, takže to bude mít vliv na hospodaření podniků," řekl Ludvík.*