Na podporu jednoduššího nutričního značení na obalech potravin Nutri-score vznikla platforma Pro Nutri-score. Zatím je v ní 13 členů, například některé lékařské organizace, obchodníci či výrobci potravin. Výrobci často oceňují hlavně sjednocení značení po celé Evropské unii. Platformu dnes její zástupci představili na tiskové konferenci.
O zavádění Nutri-score se hovoří již několik let, proti jeho povinnému používání se staví Agrární komora ČR a Potravinářská komora ČR, rezervované se k němu staví také ministerstvo zemědělství, naopak kladně ho hodnotí zdravotnický resort. Nutri-score označuje na přední straně obalu potravin písmeny A až E a barvami od zelené přes žlutou až po červenou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo. Algoritmus výpočtu systému dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy jde o jednoduchý systém, který opticky připomíná štítky energetické účinnosti spotřebičů. Podle něj je na čase začít řešit obezitu u obyvatel ČR. Podle něj je stále větší problém, jak se v ČR rozevírají nůžky mezi dobou dožití a kvalitního života, mnoho lidí o tom začíná přemýšlet. "Covid byl pro mnohé velký budíček," řekl Prouza. Podle něj je potřeba vidět dále než v horizontu let, spotřebitelé si podle něj musí na přechody ve stravovacích návycích zvykat desítky let. Kritizoval pak státní správu, která podle něj tento problém spolu s tématy udržitelnosti ignoruje. Platformu podpořili pak kromě lékařů také někteří výrobci potravin. Například Vratislav Janda ze společnosti Nestlé ale varoval, aby se systém používal k poměřování toho, jaká potravina je "zdravější". "Že je něco v červené barvě, neznamená to, že je to nezdravé a že je to v zelené, že to je zdravé. To je fatální porušení logiky toho značení," upozornil. Podle něj má každá potravina své místo ve vyvážené dietě, záleží ale na množství a frekvenci, ve které ji lidé konzumují.*