Vloni v září zahájila svou činnost nová pobočka Národních zemědělského muzea v Ostravě – Dolních Vítkovicích. Muzeum vzniklo v místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníci zde najdou expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Svoji činnost pobočka zahájila výstavou 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích. Muzeum do budoucna chystá také řadu doprovodných akcí či lektorské vzdělávací programy pro školy. Bližší informace o plánech nové pobočky prozradil její ředitel Ivan Berger s tím, že jejich plánování komplikuje pandemie koronaviru.
"Po otevření pobočky se nám podařilo nalákat asi čtyři tisíce lidí. Když jsme měli otevřeno 14 dní před Vánocemi, tak přišlo jen asi 50 lidí. Tento pokles se však týkal i ostatních muzeí. Teď doufáme, že budeme moci otevřít na jaře a už se nezavře," uvedl. Velkou zásluhu na prvotní návštěvnosti má podle něj Moravskoslezský kraj, protože na září a říjen směřoval akci vstupy zdarma. "K této akci jsme se také připojili," sdělil Berger. "Po výstavě Radegastu bychom v příštím roce chtěli udělat výstavu o moderní technice, má pracovní název Zemědělství 4.0. Samozřejmě bychom rádi připravili více panelových výstav," doplnil. Co se týká expozice potravin, vedení muzea vybralo pro začátek známé produkty, jako jsou štramberské uši, hořické trubičky a podobně. "Připravujeme už i druhou sérii," podotkl ředitel. "Pokud by se muzeum mohlo otevřít na jaře, současnou prezentaci bychom nechali doběhnout do června a třeba od prázdnin bychom připravili další variantu," předpokládá.