Kravské mléko je nenahraditelnou složkou potravy. V České republice funguje podpora spotřeby mléka na základních školách, vláda na tento program přispívá zhruba 250 milionů korun ročně, dalších 50 milionů korun pak dává Evropská unie. Uvedl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na tiskové konferenci v Praze s tím, že krabička školního mléka poskytne dítěti ve věku mezi sedmi a deseti lety 42 procent doporučeného příjmu vápníku, 53 procent jódu, celý doporučený příjem vitaminu B12 a 47 procent příjmu vitaminu B2.
Podle přednosty Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jana Krejska náhražkám z rostlin chybí esenciální složky, navíc je u nich větší riziko alergií například na ořechy. Podle něj je konzumace "mléčných" nápojů z ořechů nebo sóji nutričně naprosto špatná. Navíc podle něj stojí tyto nápoje pětkrát více než obyčejné mléko. Krejsek připomněl, že riziko alergie na mléčný cukr je u bělošské populace v řádu procent. "Potřebujeme plnohodnotné bílkoviny, vápník a vitamin D," dodal. Dětem a adolescentům doporučuje půl litru mléka, 200 gramů tvarohu nebo jogurtu a 40 až 50 gramů tvrdého sýra denně. V ČR vyrábí rostlinná mléka nejenom menší firmy, od předloňska se přidala i nápojářská společnost Coca-Cola HBC ČR a Slovensko. V pražských Kyjích produkuje rostlinné nápoje z mandlí, kokosu, obilí a rýže pro 11 evropských států.