Nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vytyčila ve své agendě takzvanou zelenou dohodu pro Evropskou unii a ta se bude skládat z několika pilířů. Jedním z nich bude mimo jiné udržitelná potravinová politika, která bude opět po mnoha letech nazvána Z farmy až na vidličku. Uvedl to na semináři k Světovému dni výživy, který se slaví 17. října, s podtitulem Ve zdravém těle zdravý duch aneb jak jíst udržitelně, náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce EU a zahraničních vztahů Jiří Šír.
Náměstek připomněl, že v dnešní době je velkou výzvou zaujmout spotřebitele, aby se výživě věnovali sofistikovaným způsobem. „Lidé se však dnes zabývají otázkou, co jedí, více než dříve. Sociální media poskytují platformy pro výměnu názorů a doporučení. Informací je tedy dost a záleží, jestli s nimi pracujeme efektivně a zda se jimi řídíme,“ řekl s tím, že Ministerstvo zemědělství provozuje například webové stránky ´Vím, co jím´. Na řadě odborných fór se podle Šíra hovoří o tom, jak by měla vypadat udržitelná stránka spotřeby potravin. „Nastal odklon od sezónní spotřeby, naše strava a výživa se stala během celého roku vyrovnanější a je otázkou, zda je to dobře nebo špatně. Někteří odborníci říkají, že by naše výživa měla více respektovat sezónní charakter, to znamená jíst potraviny v době, kdy se vyskytují v naší zeměpisné šířce, protože je nám to dáno z vývojového hlediska. Doporučují i zvýšenou spotřebu ovoce a zeleniny. „Pak si klademe otázku, zda se máme stravovat zdravě nebo sezónně a jakým způsobem to sladit dohromady,“ míní Šír a poukázal na význam lokální produkce. „Podporujeme, aby zemědělská produkce vznikala co nejblíže spotřebiteli. Aby uhlíková stopa, která se váže na přepravu potravin, byla co nejmenší,“ konstatoval. Na druhou stranu zaznívají hlasy, že v některých podmínkách se určité produkty nedají vyrobit intenzivně a s ohledem na životní prostředí, takže je lepší je dovézt.