03.01.2020 | 12:01
Autor:
Kategorie:

Státní veterinární správa kontrolovala prodejce kaprů

Veterinární inspektoři v závěru loňského roku jako již tradičně kontrolovali prodejce vánočních kaprů. Jejich kontrolou prošla před svátky bezmála jedna tisícovka prodejních míst. Zhruba ve čtyřech procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu, v roce 2018 to byly tři procenta kontrol. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček.

Nejčastějším nedostatkem podle něj bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě. Meziročně výrazněji přibylo prohřešků proti hygieně. V oblasti zásad welfare zvířat bylo odhaleno podobné množství porušení předpisů jako před rokem. Celkem Státní veterinární správa ČR provedla 964 kontrol. Alespoň jednu závadu zjistila v 38 případech. Celkový počet závad dosáhl 67, přičemž v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad. Ve 29 případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat, což mu ukládá legislativa. Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace zjistili úřední veterinární lékaři ve 22 případech. V deseti případech se vyskytla porušení v oblasti zásad welfare při prodeji a manipulaci s rybami. Při pěti kontrolách zjistili inspektoři SVS nedostatky v dokumentech o původu prodávaných kaprů, upřesnil Vorlíček. Při kontrolách veterinární inspektoři každoročně mimo jiné prověřují, zda je stánek umístěn a vybaven podle zásad ochrany zdraví zvířat a požadavků na jejich welfare. Kontrolováno je také, zda prodej ryb probíhá v odpovídajících hygienických podmínkách. Sledováno je, zda nedochází k přeplnění kádí, zda je v nich čerstvá protékající voda a ryby tak mají dostatek kyslíku. Legislativním požadavkům musí odpovídat také výbava prodejců a v souladu s nimi, zejména se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí být postupováno při usmrcování ryb. Na stánku nesmí chybět dostatečný zdroj pitné vody k omývání pracovního pultu a také odvod odpadní vody do kanalizace. Podle předpisů musí být nakládáno také s živočišnými odpady z kuchaných ryb. Kontrolování prodejci mají povinnost doložit původ ryb a zákazník musí dostat dostatečné informace o prodávaném zboží.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down