Po ukončení produkčních kvót na cukr nastal velký propad cen, podobně jako tomu bylo u mléka. Světová cena cukru se pohybuje na úrovni 280 až 290 euro za tunu, což je v přepočtu asi 6 až 7 korun za kilogram. Cena cukru v Evropské unii činí zhruba 350 až 360 euro, což představuje asi devět korun za kilogram. „Je to pád cen o 35 procent a musíme se s tím vyrovnat,“ uvedl na semináři pěstitelů cukrové řepy ve Smiřicích generální ředitel společnosti Tereos TTD, předního producenta cukru, Oldřich Reinbergr s tím, že tato cena je pro cukrovarnický průmysl smrtelná.
V říjnu 2017 došlo v Evropské unii po téměř 50. letech k ukončení produkčních kvót na cukr. Česká republika je musela dodržovat od vstupu do unie v roce 2004, tedy celých 13 let. Tímto mechanismem EU uměle regulovala poptávku a nabídku a tím udržovala určitou stabilitu cen cukru i cukrové řepy. V letech 2006 až 2009 celková kvóta Evropy činila 17 milionů tun cukru a pokrývala tak její spotřebu tohoto produktu. Na základě stížností některých zemí ve světě byla kvóta snížena na 13 milionů tun, čímž EU musela dovážet čtyři miliony tun cukru. Zároveň došlo i k omezení exportu cukru, byl stanoven limit ve výši 1,3 miliony tun. Do roku 2006 Evropa vyvážela čtyři až sedm milionů tun podle výroby. Kvótový systém podle Reinbergra stabilizoval ceny a výrobu, ale byl finančně náročný a trochu byrokratický. S koncem kvót přišla sice svoboda prodeje a výroby, ale i volatilita cen. Podle něj pád cen v poslední době je dán vysokou výrobou. „Spotřeba Evropy je 17 milionů tun cukru. V poslední kampani (2017/2018) se vyrobilo více než 20 milionů tun cukru, což znamená o tři miliony tun cukru navíc,“ přiblížil Reinbergr. Podle něj v souvislosti s nízkými cenami cukru zřejmě klesnou i dovozy, místo čtyř milionů tun to bude podle očekávání pouze jeden milion tun. Export by měl představovat asi čtyři miliony tun. „Tím dojde k nějakému vypořádání bilance cukru,“ doplnil generální ředitel.