Jihomoravští vinaři se chystají na lisování slámového vína, dnes s ním slavnostně začali ve Vinných sklepech Lechovice na Znojemsku. Jeho obliba sice roste, nicméně vzhledem ke špatné loňské úrodě ho bude málo. A například Oldřich Drápal, který vyrábí pouze ledové víno, letos neudělá ani lahev, řekl.
Hrozny pro slámové víno nechávají vinaři ležet na slámě, případně visí na dobře větraném místě několik měsíců. Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se však téměř zdvojnásobí. Přestože úroda vína byla špatná, v Lechovicích připraví 3500 litrů z odrůdy Frankovka. Cukernatost hroznů je přes 40 stupňů, minimálně musí být 32 stupňů. Čím déle je nechává vinař vyschnout, tím více se o ně musí starat a vyhazovat plesnivé kuličky. Slámové víno je oblíbenější než ledové, což Drápal přisuzuje tomu, že zatímco ledové víno je až do ledna na vinici a nelze ovlivnit jeho kvalitu, u slámového to lze. "Vyberu si na vinici hrozny a o ty se pak starám. Letos jsem měl u dodavatelů vyhlédnuté, vlastní vinice totiž nemám, ale nakonec se mi žádné nehodily. Nechtěl jsem riskovat zdravotní stav," popsal Drápal. Velká většina vinařů dělá slámové víno jako doplněk. Drápal je výjimkou, pro něj je to hlavní činnost. Odhaduje, že kvůli letošnímu nedostatku někteří z výrobců zvednou ceny výrazně vzhůru. V běžných letech Drápal dělává okolo čtyř až 5000 litrů, rekordně udělal 12 000 litrů v roce 2011. "Deset let se tomu věnuju intenzivně, ale že bych neudělal nic kvůli tak špatné úrodě, to se mi ještě nestalo. Podobně je však na tom i hodně dalších vinařů," uvedl Drápal, jehož syn vyrobil možná první láhev slámového vína v České republice v roce 1994. Ročně se ho vyrobí v ČR tisíce až desetitisíce litrů, což je jen zlomek celkové produkce vína.*