Jihomoravští vinaři se v těchto dnech připravují na výrobu slámového vína. Jeho produkce v posledních letech roste a je vyšší než u ledového vína. S lisování slámového vína dnes začaly například Vinné sklepy Lechovice na Znojemsku. Na slámové víno připravily 3,5 tuny hroznů odrůdy Ryzlink rýnský.
Tato specialita s vysokým obsahem cukru vzniká lisováním hroznů, které po dobu několika měsíců od sklizně ležely na slámě nebo byly zavěšeny na čerstvém vzduchu. Kuličky hroznů za tu dobu seschnou natolik, že z nich vinaři získají jen třetinu obvyklého množství šťávy. Jejich cukernatost se naopak téměř zdvojnásobí.
Vinaři už na vysychání hroznů nemusejí čekat tak dlouho jako v minulosti. Mohou je podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka lisovat teoreticky už po dvou měsících. Dříve to byly minimálně tři měsíce. Důležité je, aby cukernatost byla minimálně 32 stupňů. Když hrozny leží déle, mohou na ně dosáhnout plísně. Vinaři se o ně musí více starat a shnilé hrozny vyhazovat.
Podle vedoucího provozu vinic Vinných sklepů Lechovice Romana Staňka loňský rok přinesl slušnou úrodu. Vinaři se obávali toho, jak se projeví dopad mrazů, které zasáhly vinice o rok dříve. Obavy se ale nepotvrdily a bylo poměrně dost hroznů, uvedl Staněk. Firma chystá letos i ledová vína. Na vinici měla hrozny ještě v polovině ledna. Většina firem letos produkci této speciality vzdala. Někteří vinaři sklízeli hrozny na ledové víno ještě později. Ročník 2013 ledové víno bude slabý, bude jen o pár tisících litrů v celé republice, dodal Staněk.