Výroba sladu v České republice loni vzrostla o 1,3 procenta na 530 000 tun. Do zahraničí se vyvezlo 48 procent celkové produkce, meziročně o 4500 tun méně. Uvedl to Richard Paulů, generální ředitel největší tuzemské sladovnické společnosti, Sladoven Soufflet.
Tradičně nejvýznamnějšími odběrateli sladu z České republiky jsou Polsko, Německo a v posledních dvou letech i Maďarsko. Nejdynamičtější meziroční nárůst zaznamenal vývoz do Velké Británie, naopak výrazně klesl vývoz do Švýcarska, řekl Paulů. Český slad se podle něj v současnosti vyváží do 47 zemí světa. Česko je v současné době čtvrtým největším vývozcem sladu mezi státy EU.
Sladovny Soufflet sdružující sladovny v Nymburce, Litovli, Prostějově, Kroměříži a Hodonicích mají na trhu téměř dvoutřetinový podíl. Takřka 80 procent sladu vyrobily loni obchodní sladovny, 22 procent výroby připadá na sladovny patřící pivovarům, z nichž je největší sladovna tuzemské pivovarnické jedničky, Plzeňského Prazdroje. Více než 97 procent produkce představoval český slad, zbývající podíl připadá na ostatní druhy sladů.
České sladařství v posledních letech ohrožuje možný nedostatek sladovnického ječmene. V důsledku rozšiřujícího pěstování energetických plodin, jakými jsou řepka či kukuřice, postupně opouští pole, uvedl Paulů.*