Zájem o náhražky mléčných a masných výrobků stoupá
V poslední době značně stoupá zájem konzumentů o takzvané rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i masa a masných výrobků. Jen za poslední dva roky prodeje rostlinných náhražek masa, mléka, sýrů nebo jogurtů vzrostly v EU o 49 procent a výhled do budoucna ukazuje na další zvyšování spotřeby těchto výrobků. Na současné trendy reagovala i Potravinářská komora a Česká technologická platforma pro potraviny, které založily Platformu pro alternativní potraviny a nápoje (PAPN).
Jak upozornila na tiskové konferenci Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky Vysoké školy technologické Praha, je nutné si uvědomit, že většina rostlinných náhražek svojí výživovou hodnotou neodpovídá výživové hodnotě živočišných produktů. „Navíc chybí příslušná legislativa, takže nevíme, co vlastně má být v daných výrobcích. Nedostatečná informovanost veřejnosti pak může vést ke zmatení. Lidé si neuvědomují, že rostlinnými alternativami nezískáváme stejné výživové hodnoty,“ prohlásila s tím, že rostlinné alternativy bývají také dražší. Navíc jde zpravidla o vysoce průmyslově zpracované potraviny, při jejichž výrobě se používá řada přídatných látek, a často nemusí poskytovat v dostatečném množství některé důležité makro i mikronutrienty. To potvrdil i přednosta interní kliniky 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice Pavel Kohout. „Z hlediska nutričních terapeutů vidíme velký problém s tím, že mléko a mléčné produkty jsou vyřazovány z jídelníčku,“ konstatoval. Podle něj živočišné bílkoviny jsou komplexní, obsahují všechny potřebné aminokyseliny, na rozdíl od rostlinných produktů, které mají vždy nějakou limitní aminokyselinu, kterou neobsahují, proto je třeba je kombinovat. Oba řečníci se pak shodli na tom, že spotřebitelé uvádějí různé důvody pro vyřazení živočišných produktů z jídelníčku. „Někdy jde o důvody zdravotní, například při alergii na mléčnou bílkovinu nebo potvrzení laktózové intolerance, ale většinou jsou samotnými spotřebiteli udávány důvody ekologické či domněnka, že se jedná o potraviny zdravější, podporující zdravější životní styl,“ podotkla Horáčková.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!