Značku Regionální potravina mají na jihu Čech paštika, dort, olej i zelná šťáva

Dortík, třešňovice, paštika s jelenem nebo makový olej získají letos ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Z 86 nominovaných výrobků od 32 producentů vybrala komise devět, o jeden víc než loni. Vítězové si ocenění převezmou 30. září na Svatováclavských slavnostech v Třeboni. Vyplývá to z tiskové zprávy Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

Ceny dostanou paštika s jelenem a liškou táborské farmy Liška, Zdeněk Misař z obce Jilem na Jindřichohradecku za hovězí trhané, ovčí sýr gouda ze Statku Horní Dvorce u Strmilova, česnekovo-tvarohová bio pomazánka z farmy Struhy na Písecku, vícezrnný chléb z Dačické pekárny, mini dortík Míša Markéty Kořínkové ze Sezimova Ústí, třešňovice ze Zámeckého lihovaru Blatná, šťáva z kysaného zelí Roudenka Zemědělského podniku Malše na Českobudějovicku a makový olej lisovaný za studena z farmy Nouza na Jindřichohradecku.

Rekordní zájem

Do letošního 14. ročníku soutěže se v ČR přihlásilo rekordních 456 výrobců. Značku mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýš 250 zaměstnanců. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, podporuje malé a střední potravináře. Dosud dostalo cenu 1473 výrobků, komise za 14 let hodnotily téměř 19.000 produktů, sdělila ČTK mluvčí SZIF Eva Češpiva. Značku lze zdarma využívat čtyři roky. Soutěží se ve všech krajích s výjimkou Prahy. V jižních Čechách oceňuje výrobce také agrární komora, a to díky soutěži, v níž uděluje značku Chutná Hezky. Jihočesky.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down