Povodí Moravy: Tání a deště zlepšily průtoky, začaly se plnit nádrže

Tání a únorové deště podle Povodí Moravy zlepšily průtoky v řekách a potocích, i tak ale v nížinách zůstávají podprůměrné. Vodohospodáři zvýšených přítoků nicméně využívají a plní nádrže, aby zajistili dostatek vody pro jarní a letní měsíce. Počínaje dneškem se začíná plnit i Brněnská přehrada. V tiskové zprávě o tom informovala Jana Kučerová z útvaru vnějších vztahů státního podniku.

Jarní tání podle Kučerové letos přišlo výrazně dříve než v předchozích letech. Toky, které odvodňují horské oblasti, tak aktuálně dosahují nadprůměrných hodnot. Například Morava na svém horním toku dosahuje dvojnásobku průměrného únorového průtoku, stejně tak Bečva. Svratka v Dalečíně je na přibližně 1,5 násobku průměrného průtoku.
,,V nížinách však řeky zůstávají pod průměrem a stav sucha odvrátily jen únorové dešťové srážky. Vodnosti na menších vodních tocích dosahují okolo 50 procent průměrných únorových hodnot," uvedla Kučerová. Například Velička je na 40 procentech, Rokytná na 49 procentech, Romže na 51 procentech a Olšava na 52 procentech.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down